Descriere
POLIOEL 4 este un amestec de uleiuri volatile şi eterice, respectiv: 20% ulei de anason, 20% ulei de peliniţă, 20% ulei oregano, 20% ulei de lavandă şi 20% tween (emulgator).
Scopul realizării acestui amestec de uleiuri volatile şi eterice este de a-l utiliza în tehnologia şi exploatarea familiilor de albine, în lipsa culesului natural de nectar floral, ca adus la produsele energetice, care se administrează familiilor de albine pentru hrănirile stimulative şi de completare pentru creşterea imunităţii, prevenirea şi tratarea varozei şi nosemozei.
Istoric şi explicaţii privind elaborarea şi verificarea efectelor utilizării uleiurilor volatile:
Managementul apicol de întreţinere şi exploatare a familiilor de albine urmăreşte prin hrănirile de stimulare menţinerea la nivel maxim a capacităţii de cules, în perioadele lipsite de cules, şi prin hrănirile de completare asigurarea rezervelor de iernare.
În general, hrănirile de stimulare şi de completare se fac cu siropuri care sunt formate din zaharuri simple invertite sau neinvertite iar, spre deosebire de ele, nectarul floral din care albinele îşi formează în mod natural rezervele de hrană, conţine, pe lângă zaharurile simple, o serie de elemente indispensabile albinelor, cum ar fi: aminoacizi, enzime, vitamine, săruri minerale şi uleiuri volatile şi eterice capabile să apere floarea generatoare de nectar de boli şi să atragă albinele pentru polenizarea ei.
S-a se demonstrat ştiinţific că uleiurile volatile şi eterice apără şi sănătatea albinelor feridu-le de paraziţi, bacterii şi virusuri, respectiv lipsa uleurilor volatile din hrana albinelor, cum este cazul folosirii siropurilor din zaharuri invertite şi neinvertite pentru hrăniri stimulative şi de completare, face ca familiile de albine să fie vulnerabile la atacul nosemozei astfel că apar ulceraţii pe intestinele albinelor care se suprainfectează cu microorganisme oportuniste existente în aparatul digestiv al acestora şi, totodată, slăbindu-se rezistenţa albinelor se reactivează şi virusurile.
Această situaţie duce în perioada activă a anului apicol, la depopularea treptată a familiilor de albine, iar în timpul repausului de iarnă depopularea devreme a familiilor de albine şi chiar la pierderea unor familii.
Plecând de la cele afirmate mai sus cercetătorii au încercat să realizeze combinaţii de uleiuri volatile obţinute din plante medicinale, care adăugate suplimentelor energetice şi proteice să le facă cât mai apropiate de nectarul şi polenul florilor.
Primele cercetări pe această temă s-au făcut în anii 1980 la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj de către Prof.dr. Eugen Mureşan, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară şi vicepreşedinte al ACA din România şi de Prof.dr. Ingeborg Bogdan, şeful Catedrei de Farmacie.
În cadrul cercetărilor s-au experimentat uleiuri volatile adăugate în sirop de zahăr care a fost administrat unor loturi de familii de albine, infestate cu nosemoză în comparaţie cu alte loturi de familii de albine, infestate şi ele cu nosmoză, la care s-a administrat sirop de zahăr cu adaos de de fumagilin, un antibiotic foarte eficace împotriva nosemozei.
La evaluările finale a stări de infestare cu nosemoză a ambelor categorii de loturi rezultatele au evidenţiat o diferenţă minimă în eficacitatea celor două produse adăugate în siropuri gradul de infestare scăzând la fel în ambele cazuri.
Deci s-a demonstrat eficacitatea acţiunii uleiurilor volatile în micşorarea şi chiar stoparea infestării familiilor de albine cu nosemoză. Păcat că aceste studii de pionerat au rămas fără ecou până în zilele noastre.
Experimentarea produsului în stupinele de producţie a dat rezultate bune astfel că a prevenit apariţia nosemozei atât în perioada de iernare, cât şi în cea activă.
Totodată, folosirea preparatului de uleiuri volatile a mai adus o surpriză: la familiile de albine care au beneficiat de hrăniri de stimulare şi de completare cu sirop de zahăr aditivat cu uleiuri volatile, la tratamentele de combatere a varroozei de la swfârşitul verii a căzut un număr mai redus de acarieni.
Explicaţia ar sta în faptul că acarienii se orienteză în stupii familiilor de albine după stimuli olfactivi şi prezenţa uleiurilor volatile, în special a uleiului de lavandă, dezorientează acarienii varrooa astfel că aceştia scapă momentul optim de intrare în celulele cu puiet de albine în prag de căpăcire, au greutăţi în identificarea partenerelor şi, adesea, ajung în stare imatură pe fundul stupului. Acest fenomen se întâmplă mai ales în perioadele când acaricidele uzuale nu au eficacitate şi sunt contraindicate, existând pericolul contaminării mierii destinată consumului uman.
Mod de administrare, administrare şi păstrare:
POLIOEL 4 este un amestec de uleiuri volatile şi eterice, respectiv: 20 g ulei de anason, 20 g ulei de peliniţă, 20 g ulei oregano, 20 g ulei de lavandă, 20 g tween (emulgator) la 100 g produs finit şi produsul este prezentat în flacoane din sticlă sau plastic închise la culoare care conţin 10, 20 sau 30 ml produs.
Administrarea adjuvantului se face cu prilejul hrănirilor de stimulare şi de completare astfel:
- la 7 litrii sirop zaharos rece se adaugă 1 ml POLIOEL 4 (6 picături) şi
- la 4,5 kg turtă energetică şi /sau proteică frământată la rece se adaugă 1 ml POLIOEL 4 (10 picături la kg).
Pentru preîntâmpinarea declanşării furtişagului hrănirile se vor face seara şi fără picurare pe
stupi a siropului.
Produsul poate fi păstrat, în ambalajul original, la temperature maximă de 25oC timp de 2 ani de la data fabricaţiei.
Detalii produs
Produse similare


